Stork Hengelo

HENGELO – De contracten zijn getekend, het eerste graafwerk is al verricht en rond de jaarwisseling van 2014/2015 verhuist Stork Thermeq naar het nieuwe bedrijfscomplex aan de Kanaalzone. De enorme ontgassers gaan dan vanaf de fabriek direct het schip in.

Volg de bouw live via deze bouwwebcam

Directeur Robert Nijhuis is blij met de nieuwbouw. In februari 2011 begon hij al ongeduldig te worden en liet deze krant weten snel uitsluitsel te willen hebben.

Het duurde even, maar het was ook een ingewikkelde transactie waarmee de gemeente Hengelo, de provincie en Stork bezig waren om de Laan Hart van Zuid door te kunnen trekken. Daarvoor is de verhuizing van Thermeq noodzakelijk. Nijhuis: „Ik praat de medewerkers elke maand bij. En ik heb regelmatig gezegd: nog vóór de zomervakantie is de kogel door de kerk. Dan vroegen ze: in welk jaar dan?”

Het nieuwe complex betekent een enorme verbetering vergeleken met de huisvesting in het huidige, oude gebouw. Alleen al vanwege de efficiency. Ontgassers in opbouw reizen nu nog diagonaal door de hallen, van de ene hoek naar de ander, richting wals. „Een logistieke nachtmerrie”, zegt Nijhuis. Hij ontwierp een compleet nieuwe opzet, samen met collega’s en externe deskundigen Een andere verbetering: „We hebben veel laswerk waarbij dampen vrijkomen. De afzuiging voldoet wel aan de wettelijke eisen, maar werkt niet meer optimaal. In de nieuwe fabriek krijgen we een perfect systeem.” Dat was één van de redenen dat hij in 2011 wilde weten waar hij aan toe was met de verhuizing: de forse investering in nieuwe ventilatie kon niet lang meer worden uitgesteld. 

Ook een nouveauté: de nieuwe hal krijgt vloerverwarming. Want in de huidige hal is het ’s zomers bloedheet en ’s winters steenkoud. „En overal zijn kieren.”

De nieuwbouw biedt nog een ander, groot voordeel: het werven van jonge, nieuwe medewerkers. Want Stork Thermeq heeft vrijwel constant vacatures. „Daarom hebben we een sexy imago nodig”, zegt Nijhuis. Die gewenste uitstraling krijgt het bedrijf straks. En dat ontbreekt volledig in het huidige onderkomen aan de Langermaatweg. Het gebouw en de gevel ademen de sfeer van de zware industrie van de jaren vijftig, zestig en wekken de indruk dat de hallen vol staan met net zulke gedateerde machinerie.

Thermeq, wereldwijd leverancier van ketelservice, ontgassers en branders met lage emissies, blijft gestaag doorgroeien. Toen Nijhuis er in september 2009 aan de slag ging, stonden er 163 medewerkers op de loonlijst. Dat zijn er inmiddels honderd meer, met daarnaast een schil met vijftig tot honderd inleners. Tóch wordt de nieuwe fabriekshal met een oppervlakte van bijna 15.000 vierkante meter aanzienlijk kleiner dan de huidige. Dat is het effect van de veel efficiëntere inrichting.

Copyright (c)2013 De Twentsche Courant Tubantia 30/07/2013

« Terug naar het projectenoverzicht